به گزارش پایگاه خبری ۲۰۲۰، در میان مربیان تیمهای ملی پایه، یعقوب فیلکوش نقشی کلیدی دارد. کم حرف است و با شروع تمرین جدا از بقیه با گلرها کار میکند. تا قبل از تمرین لبخند به لب دارد، تمرین که شروع میشود عرق ریختن و آموزش دادن تکنیک و فشار آوردن و جدیت است و تمرین که تمام میشود، یعقوب دروازهبانها دوباره به همان فرمت سابق برمیگردد، لبخند میزند و برای تمرین فردا برنامه میریزد.
یعقوب فیلکوش دروازهبان اسبق تیم ملی فوتسال است، متولد 1361، اهل تبریز. او در تیمهای باشگاهی زیادی بازی کرده و تجربه مربیگری دارد. به واسطه سفر به شهرهای مختلف در پروژه استعدادیابی کمیته فوتسال با او گفتوگو کردیم.
چند وقت است با تیمهای ملی پایه همکاری میکنید؟
حدود سه سال است که به صورت تماموقت در خدمت تیمهای ملی پایه هستم و همراه دوستان زحمتکش فوتسال تمام لیگهای فعال کشور را برای کشف استعدادهای کمتر دیده شده رصد میکنیم.
چه گامهایی این مدت برداشتهاید؟
سعی کردیم با حضور در مسابقات لیگبرتر، یک و مناطق، المپیاد و مسابقات دانشآموزی با کمک مربیان متخصصی استعداها را کشف و شناسایی کنیم. طی در این مدت دروازهبان مستعد را به اردوی تیمملی دعوت کردیم و در اردوهای تیمملی زیر نظر داشتهایم، الان بانک اطلاعاتی خیلی خوبی از گلرهای فوتسال داریم.
به عنوان دروازهبان ملیپوش، الان وضعیت دروازهبانی فوتسال در ایران را چطور میبینید؟ اگر بخواهید به صورت ویژه به نقاط ضعف اشاره کنید.
ما دروازهبانهای جسور و باهوش خیلی خوبی داریم اما نمیتوانیم منکر بشویم که ضعف در زاویهبندی، روی خط کار کردن دروازهبانان در موقع جاگیری، عدم استفاده از تکنیکی فردی در نقش لیبرو در بازیسازی و در مواردی سرعت عکسالعمل پایین از ضعفهای بسیاری از دروازهبانهای فعال ما در لیگهای مختلف است.
شما معتقدید باید شیوه گلری در ایران تغییر کند؟
با توجه به بررسیهای نقاط قوت و ضعف دروازهبانان حاضر در لیگ ایران و آنالیز گلهای دریافتی در تورنمنتهای بینالمللی، جامجهانی و آسیایی به این نتیجه رسیدیم سبک دروازهبانان ما نیاز به تغییرات اساسی دارد. این تغییرات باید از پایهها شروع شود. در واقع سبک سنتی دروازهبانی دیگر کارکرد سابق را ندارد. باید این واقعیت را بپذیریم.
به عنوان مربی دروازهبانهای تیمهای ملی پایه خود شما برای اصلاح این ضعفها چه قدمی برداشتهاید؟
تمرین برای اصلاح ضعفها و تقویت نقاط قوت. آقای صانعی به عنوان سرمربی تیمهای لیگ برتر اشراف خوبی روی این موضوع دارد و به خاطر بازی به عنوان عقبگیر در بالاترین سطح آسیایی و جهانی کاملاً آشناست که گلرها از چه نقاطی ضربهپذیر هستند. به همین دلیل با مشورت همدیگر در طول اردوها سعی کردیم نسبت به تغییر سبک عملکردی گلرها در ردههای جوانان و امید کار کنیم. این تغییر سبک در یک پروسه ۳، ۵ و ۱۰ ساله باید انجام میشود که باعث بالارفتن سرعت عکسالعمل دروازهبانان و البته پا به توپ شدن آنها میشود. این شاخصه دروازهبانهای برجسته در فوتسال مدرن است.
این تغییرات در لیگ محسوس است؟
بله. خوشبختانه در سه سال اول که برنامهریزی ما بر تغییر سبک گلری استوار بود، شاهد نتایج و شکوفا شدن دروازهبانان پرورش یافته در این سبک بودیم که در لیگ برتر و لیگ یک بزرگسالان میدرخشند.
میتوانید از دروازهبانهایی که این مدت زیر نظر شما کار کردند اسم ببرید؟
بهزاد رسولی، هاشم ابرقوینژاد، محمد نوروزی، علی ابراهیم آبادی، امیرحسین صبوحی، محمد یاسر کرمی، عباس علیپور به صورت شاخص و نزدیک به 50 دروازهبانان مستعد که از رده نوجوانان تا رده امید داریم که این سبک را پی گرفتهاند. با یک نگاه ساده هم میتوان تفاوت عملکردی آنها را با دروازهبانهای نسل پیش ببینید. مشارکت فعال در بازی و اضافه شدن به شکل بازی پاورپلی یکی از شاخصهای این نوع گلری است.
به عنوان مربی چه پیشنهاداتی برای ارتقای سطح دروازهبانی در فوتسال ایران دارید؟
دانش مربیگری یک موضوع بیانتها و سیال است، در واقع هر لحظه تدابیر و تاکتیکهای جدیدی ارائه میشود که گاهی ترکیبی از عملکرد فنی، جسمانی و روحی هستند، بخصوص در مورد دروازهبانها که پست بسیار کلیدی در فوتسال را بر عهده دارند. برگزاری کلاسهای دروازهبانی مدرن و دانشافزایی با همکاری مربیان دروازبانی لیگ حتماً میتواند به ما کمک کند تا نواقص را رفع کنیم. ما مربیان بسیار زحمتکشی داریم که علیرغم همه مشکلات در تمرینات و مسابقات چراغ راه دروازهبانهای جوان هستند، باید قدردان آنها باشیم که در طول سال گام به گام این بچهها را آموزش میدهند و به بهترین سطح میرسانند.
نکته پایانی؟
ما در تیمهای ملی در واقع دو کار را انجام میدهیم؛ استعدادیابی و تقویت توانمندیها. اما زحمت اصلی را باشگاهها عهده دارند که پرورشدهنده اصلی بازیکنان هستند، از آنها به صورت ویژه تشکر میکنم و از فدراسیون فوتبال و کمیته فوتسال که در زمینه برگزاری اردوهای تیمهای ملی و تلاش برای برگزاری مسابقات بینالمللی کنار ما هستند، آنها مسیر حضور ما در شهرهای مختلف برای بازدید و استعدادیابی را هموار میکنند و امیدوارم این تعامل هر چه بیشتر شود که در نهایت بتوانیم بهترین ستارهها را در ترکیب نهایی تیمهای ملی داشته باشیم.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط