به گزارش پایگاه خبری 2020، فوتسال رشتهای پرطرفدار و پرهیجان است و ایران نیز رشد خوبی در آن تجربه کرده است، اما متأسفانه فوتبال سالنی سالهاست زیر سایه فوتبال قرار دارد و فدراسیون اهمیت زیادی به فوتسال نمیدهد. مسئولیت اصلی این رشته بر عهده کمیته فوتسال گذاشته شده است؛ کمیتهای که زیرمجموعه فدراسیون فوتبال محسوب میشود. سالهاست اهالی فوتسال رؤیای استقلال از فدراسیون فوتبال را در سر دارند و در برهههای مختلف وعدههایی نیز در این خصوص داده شده است که متأسفانه هرگز رنگ واقعیت به خود ندیدهاند. ناکامی در دفاع از عنوان قهرمانی آسیا بهانهای شد به بررسی وضعیت کمیته فوتسال فدراسیون فوتبال بپردازیم.
در سایت فدراسیون درباره وظایف کمیته فوتسال آمده است: «کمیته فوتسال مسئولیت رشد و ارتقای فوتسال کشور را در حوزههای گوناگون شامل رقابتهای باشگاهی و سازماندهی تیمهای ملی در ردههای مختلف و همچنین توجه به زیرساختها و آموزش فوتسال در کشور بر عهده دارد.» در نگاه اول همه چیز ایدهآل به نظر میرسد، اما خیلی زود معلوم میشود اوضاع اصلاً خوب نیست و هنوز که هنوز است این کمیته وظایفش را به درستی انجام نمیدهد. یکی از مشکلات کمیته فوتسال انتخاب رئیس آن توسط رئیس فدراسیون است. معمولاً رؤسای فدراسیونها به این سمت به چشم پست درجه یک نگاه نمیکنند و بعد از آنکه همه نزدیکان مورد اعتماد خود را برای سمتهای دیگر برگزیدند، یاد کمیته فوتسال میافتند. انتخابهای گذشته نشان میدهد تخصص، تجربه و آگاهی در فوتسال آخرین ملاک برای انتخاب رئیس کمیته این رشته است.
جغرافیای رشتههای ورزشی نسبت به گذشته تغییر کرده و با توجه به سرعت گرفتن رشد ورزش در کشورها باید اهمیت ویژهای به این مسئله داد. اینکه در باد قهرمانیهای گذشته بخوابیم و خود را پرافتخارترین تیم آسیا بنامیم، اما در فینال قهرمانی قارهکهن مغلوب تیم جوان شده ژاپن شویم، معنیای جز پسرفت و ناکامی ندارد. این تفکر خودبرتربینی را باید در بین مدیران جستوجو کرد؛ آنها که پشت میز ریاست مینشینند و آنقدر دغدغه دارند که فوتسال را نادیده میگیرند.
قرار بود در کویت چهاردهمین قهرمانی فوتسال ایران در آسیا به دست بیاید، اما شکست ناامیدکننده برابر ژاپن این رؤیا را نقش برآب کرد. در این ناکامی هم کادرفنی مقصر است و هم کمیته فوتسال. شمسایی به عنوان سرمربی بلافاصله از مردم عذرخواهی کرد، اما هنوز منتظریم شاید عذرخواهی احسان اصولی را هم بشنویم. رئیس فعلی کمیته فوتسال یک ابوالمشاغل تمامعیار محسوب میشود. کسی که با عزیزیخادم آمد و بعد از برکناری او نیز همچنان در فدراسیون باقی ماند. اصولی در حالی به عنوان نفر اول مدیریت فوتسال انتخاب شده که همزمان هم سخنگوی فدراسیون است و هم رئیس هیئت فوتبال استان خراسانرضوی. اصولی کارش را ابتدا در کمیته بازاریابی فدراسیون شروع کرد، اما از آنجا که علاقهای به این سمت نداشت، سر از فوتسال درآورد. او نه تنها از باخت به ژاپن ناراحت و خجالتزده نیست بلکه درگفتوگویی اعلام کرد نایبقهرمانی آسیا چیزی از قهرمانی کم ندارد! گویا رئیس کمیته اطلاع ندارد برای ایران به عنوان پرافتخارترین تیم فوتسال آسیا هر مقامی غیر از قهرمانی شکست به حساب میآید. رئیس پرحاشیه بااینکه مخالفان زیادی در این رشته دارد، اما اخیراً برای تصدی یک پست مهم دیگر در این رشته (ریاست سازمان لیگ فوتسال) هم خیز برداشت. از مهمترین انتقادهای وارده به احسان اصولی ناکامی در تدارک بازی دوستانه برای تیمملی قبل از اعزام به قهرمانی آسیاست.
فوتسال ایران از ۹۰ میلادی تشکیل و از سال ۱۹۹۲ نیز در رقابتهای بینالمللی حاضر شد. از اوایل سال ۱۳۷۶ بود که فدراسیون فوتبال به ریاست مصطفوی تصمیم گرفت فوتسال را به سمت حرفهای شدن سوق دهد. انتخاب صادق درودگر به عنوان رئیس کمیته فوتسال از جمله این اقدامات بود. درودگر که تجربه سرپرستی تیمملی را نیز در کارنامه دارد، پست نایبرئیسی فوتسال آسیا را نیز بر عهده داشت. فعالیتهای او با استعفا از این سمت به پایان رسید و عباس ترابیان جانشین او شد. فوتسال در دوران ترابیان پیشرفتهایی را تجربه کرد. از جمله اینکه در سال ۸۷ بعد از ۱۶ سال تیم کشورمان در جامجهانی فوتسال به مرحله دوم صعود کرد. در جامجهانی ۲۰۰۸ تیم کشورمان در هفت بازی چهار پیروزی به دست آورد.
نفر بعدی سیدرضا افتخاری بود؛ کسی که از آذرماه ۹۱ به عنوان سرپرست کمیته فوتسال برگزیده شد و بیش از یک سال صبر کرد تا حکم ریاستش امضا شود. در زمان مدیریت افتخاری تیمملی در جامجهانی حاضر شد. در مرحله حذفی و با شکست برابر کلمبیا نتوانست از مرحله یکهشتم نهایی بالاتر بیاید. در قهرمانی آسیا ۲۰۱۲ سوم شدیم و دو سال بعد در جام ۲۰۱۴ به ژاپن باختیم و روی سکوی نایبقهرمانی ایستادیم. افتخاری همان کسی است که خسوس کاندلاس را به عنوان سرمربی تیمملی انتقاد کرد و این مربی اسپانیایی پس از افزایش انتقادها مجبور به ترک تیمملی شد.
دوران مدیریت علی کفاشیان یکی از پرحاشیهترین روزهای فوتسال کشور بود. او بعد از رفتن افتخاری به باشگاه استقلال عهدهدار این سمت مهم شد ولی به جای آنکه به فکر کمک به فوتسال باشد، دربهدر دنبال سفرهای خارجی بود. او طی دو سال بیش از هشت سفر خارجی را تجربه کرد و حضور در هیچ رویداد و مسابقهای را از دست نداد. مقام سومی جامجهانی ۲۰۱۶ در دوران مدیریت کفاشیان رقم خورد، اما پاداش ملیپوشان با یک سال تأخیر پرداخت شد! علاوه بر نارضایتیهای زیاد در مدت ریاست کفاشیان، سنگ بزرگ فدراسیون برای کسب میزبانی جامجهانی ۲۰۲۰ نیز به سنگ خورد. به رغم مانور تبلیغاتی که فدراسیون آن زمان روی این مسئله داد، اما نام کشورمان در بین گزینههای میزبانی وجود نداشت.
داود پرهیزکار در سال ۹۷ با حکم مهدی تاج جانشین کفاشیان شد. اردیبهشت ۱۴۰۰ مهرداد سراجی مدیرعامل وقت باشگاه سایپا و یکی از اعضای هیئترئیسه سرپرست کمیته فوتسال را بر عهده گرفت. این اتفاق درست چهارماه قبل از شروع جامجهانی ۲۰۲۱ لیتوانی رخ داد و شاگردان ناظمالشریعه در یکهشتم نهایی مغلوب قزاقستان شدند.
انتهای پیام/