سرمربی پیشین تیم ملی فوتسال ایران از وضعیت فعلی فوتسال استان فارس گلایه دارد و خواهان تغییراتی اساسی از سوی مسئولان ورزش و هیئت فوتبال است.
ناظم الشریعه:هیئت فوتبال فقط مدرک مربی‌گری صادر می‌کند

محمد ناظم‌الشریعه سرمربی شیرازی که همراه با تیم ملی ایران در سال ۲۰۱۶ شگفتی‌ساز جام جهانی لقب گرفت و ضمن شکست برزیل، عنوان سومی جهان را برای کشورمان به ارمغان آورد، حالا سرمربی تیم ملی فوتسال کویت است.

*پیدا کردن استعداد فوتسال در کویت خیلی سخت است

ناظم الشریعه درباره وضعیت فعلی تیم ملی کویت اظهار کرد: طبق برنامه‌ریزی‌هایی که از قبل انجام داده بودیم، لیگ فوتسال این کشور شروع شده است. برگزاری این لیگ برای ما خیلی مهم است، چون در حال تغییر نسل هستیم و باید تغییراتی ایجاد کنیم. برگزاری یک لیگ منسجم در ایجاد این تغییرات و شناسایی نسل جدید خیلی مهم است.

وی افزود: کارها از لحاظ ساختاری خوب انجام می‌شود و کیفیت هم بد نیست. بازیکنان لژیونر هم حضور دارند و هر تیمی می‌تواند از سه بازیکن خارجی استفاده کند. البته به طور همزمان می‌توانند از ۲ لژیونر استفاده کنند. اما یک مشکلی که دارند این است که از بازیکنان جوانشان کمتر استفاده می‌کنند. مربیان به خاطر اینکه نتیجه بگیرند، سعی می‌کنند کمترین ریسک را انجام دهند.

سرمربی سابق تیم ملی فوتسال عراق در خصوص برنامه‌های آتی خود در کویت گفت: بازی‌های دور رفت لیگ که تمام شد، اردوی تیم ملی را در ژانویه برگزار می‌کنیم تا برای مسابقات آسیا که در بهمن ماه برگزار می شود آماده شویم.

هیئت فوتبال فقط مدرک مربی‌گری صادر می‌کند

ناظم الشریعه در پاسخ به این سوال که در کویت چقدر به او ابتکار عمل و اختیار داده‌اند، گفت: برنامه‌ریزی‌ها معمولا دست خودمان است. برنامه لیگ را خودمان به آنها داده‌ایم و اردوهای تیم ملی را هم طراحی کرده‌ایم و کارها را فدراسیون کویت انجام می‌دهد. برای اردوها هم چند مکان مورد نظرمان را معرفی می‌کنیم و فدراسیون هم بسته به شرایطی که وجود دارد، مکان را انتخاب می‌کند. در مجموع شرایط بدی نیست اما یک سری محدودیت‌ها داریم که بیشتر به بخش استعدادها مربوط می شود.

وی در توضیح این مساله اظهار کرد: کویت جمعیت کمی دارد و به همین دلیل پیدا کردن استعداد برای فوتسال، کمی سخت است. نمی‌توانیم در کشوری مثل کویت، شرایطی مثل کشور خودمان را انتظار داشته باشیم. فوتسال در ایران مسلما با همه جای دنیا فرق دارد و نمی‌توان با کشوری مثل کویت مقایسه کرد. آنها فاکتورهای خوبی مثل امکانات دارند که می‌تواند به فوتسال کمک کند. البته بچه‌های کویتی هم هوش خوبی دارند، ولی مساله اصلی همان تعداد پایین فوتسالیست است که کمی کار را مشکل می‌کند. منظور من از امکانات، بیشتر در بحث برگزاری اردوها بود که مشکل چندانی ندارند. البته نه اینکه مثل فوتبال با آن اهمیت بدهند. همه جای دنیا، اول به فوتبال نگاه می‌کنند و این یک واقعیت است. فدراسیون‌ها هم بیشترین تمرکزشان را روی فوتبال می‌گذارند. اما فوتسال هم در کویت طرفداران خاص خودش را دارد و از سالها پیش، جام فوتسال رمضان هم در این کشور برگزار می‌شده و ملت هم استقبال میکرده‌اند.

*جوان‌گرایی در لیگ برتر ایران امیدوار کننده است

ناظم‌الشریعه قبل از رسیدن به سکان هدایت تیم ملی، چندین سال در تیم‌هایی چون صدرا شیراز، گیتی پسند اصفهان و حفاری اهواز در لیگ برتر فوتسال ایران حضور داشت. از او پرسیدیم که آیا همچنان پیگیر این لیگ هست یا خیر که او پاسخ داد: تا حدودی و تا جایی که زمان اجازه بدهد، دنبال می‌کنم و فکر می‌کنم شرایط لیگ برترمان نسبت به گذشته بهتر شده. به خصوص در زمینه سن و سال بازیکنان و جوان‌گرایی که در خیلی تیم‌ها شاهد هستیم. این خیلی به فوتبال ملی ما کمک می‌کند.

وی افزود: قبلا اینطور نبود و تیم‌های بالای جدول سعی می‌کردند فقط از همان بازیکنان باتجربه استفاده کنند اما حالا می‌بینیم که حتی باشگاه گیتی پسند هم جوان‌گرایی خیلی خوبی انجام داده است. این خیلی مهم است. وقتی امکان پیشرفت را به بازیکن جوان بدهیم، فوتسال پیشرفت می‌کند. این کار مربیان خیلی با ارزش است و تیم ملی هم سود خواهد برد.

*سومی جهان قابل تکرار است، اگر...

"در خصوص تیم ملی چه صحبتی دارید؟" سرمربی سابق تیم ملی در این خصوص با موضع احتیاط صحبت می‌کند و می‌گوید: من سعی می‌کنم درباره تیم ملی صحبت زیادی نکنم. کاری که بعضی‌ها درباره من انجام دادند را بهتر است تکرار نکنم. آن کارها خیلی اشتباه بود. یک زمانی همه کارشناس شده بودند و مردم هم می‌دانستند که چقدر صحبتها مغرضانه یا منصفانه است. حالا هم فدراسیون انتخابش را انجام داده و باید دید استراتژی چیست و چطور پیش می‌رود.

هیئت فوتبال فقط مدرک مربی‌گری صادر می‌کند

وی در پاسخ به این سوال که ایران می‌تواند باز هم رتبه درخشانی مثل سومی جهان را تکرار کند یا خیر، گفت: حتما می‌توانیم. چرا که نه؟ برای نتیجه گرفتن در هر تیمی، احتیاج به برنامه‌ریزی است. اگر فکر می‌کنید تیم ملی ما در حال حاضر با برنامه کار می‌کند، برنامه کوتاه مدت و بلند مدت دارد، یعنی در مسیر درست است. زمان ما این برنامه‌ها مشخص بود. می‌دانستیم چه می‌خواهیم، قرار است با چه تیم‌هایی بازی کنیم و همه چیز را هم اعلام کرده بودیم. نتیجه کارمان هم که مشخص است. سال ۲۰۱۶ که سوم جهان شدیم، قهرمان آسیا هم شدیم. در سالهای بعد هم بهترین شرایط را داشتیم. در سال ۲۰۱۹ هم تیم سوم رنکینگ جهانی بودیم. این‌ها همه حاصل برنامه‌ریزی بود. الان هم باید این برنامه‌ها مشخص شود. یک برنامه جامع که عملی هم شود. برنامه‌هایی که قابلیت عملی شدن هم داشته باشد. مثلا اینکه من بگویم ۵ اردوی تدارکاتی در کشورهای اروپایی می‌خواهم، خب مسلم است که انجام شدنی نیست. برنامه باید منطقی و شرایط اجرای آن فراهم باشد.

*هیئت فوتبال فارس فقط مدرک مربی‌گری صادر می‌کند!

او در خصوص فوتسال شهر و دیار خود نیز با تاسف و نگرانی صحبت‌ می‌کند و می‌گوید: ما یک زمانی مهد فوتسال ایران بودیم اما متاسفانه حال و روز امروزمان گریه‌آور است. به طور کلی ورزش فارس حال خوشی ندارد. فوتبالش هم همین‌طور. اما حتی فوتبالی که افول کرده هم نسبت به فوتسال شرایط بهتری دارد. فوتسال شیراز نباید به این روز می‌افتاد.

سرمربی سابق تیم فوتسال صدرا که یکی از نخستین تیم‌های فوتسال کشور به شمار می‌رود، در توضیح دلایل این افت فاحش اظهار کرد: یکی از دلایل این اتفاق این است که هیئت فوتبال هیچ برنامه ای ندارد تا کسی را ترغیب به تیم‌داری کند. واقعا چه کاری برای این فوتسال انجام شده است؟ استعدادهای خوب ما حالا پا به سن گذاشته اند و در زمینه پرورش استعدادهای جدید هم بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم. همین الان هم اگر بخواهیم کار را شروع کنیم، تازه ۴ یا ۵ سال دیگر نتیجه اش را خواهیم دید. طبق آماری که گرفته ام، کلاس‌های مربیگری بسیار زیادی در استان فارس انجام شده و فکر می‌کنم درصد بسیار بالایی از معلمان ورزش استان، مدرک مربیگری فوتسال را دارند، اما چطور است که ما الان یک جوان مستعد در رشته فوتسال نداریم؟ این همه مدرک مربی‌گری که صادر شده، چه نتیجه ای داشته است؟ واقعا هدف از برگزاری کلاس‌ها چه بوده است؟ یک آمار بگیرید از هیئت فوتبال، ببینید چقدر مربی فوتسال داریم، اما آیا بازیکنی هم ساخته شده است؟ مدرک‌ها چه کاری انجام می‌دهند؟ هیئت اگر کلاس مربی‌گری برگزار می‌کند، باید مشخص کند که این مربیان بعد از مدرک گرفتن چه کاری می‌خواهند انجام دهند!

*جای خالی باشگاه صدرا و جام رمضان

ناظم الشریعه افزود: فوتسال فارس زمانی پر از استعدادهای فوق‌العاده بود که به تیم‌های بزرگ کشور و حتی تیم ملی هم رسیدند. یکی از دلایل شکوفا شدن آنهمه استعداد، برگزاری مداوم مسابقات جام رمضان بود که کیفیت بالایی هم داشت. ما آن زمان باشگاهی مثل صدرا داشتیم که در همه رده های سنی حضور داشت و تیم جوانانش قهرمان ایران بود. یعنی در هر فصل ۵۰ یا ۶۰ بازیکن پرورش می‌داد. یک زمانی ۵ بازیکن صدرا در تیم ملی امید حضور داشتند و چند بازیکن هم در تیم ملی بزرگسالان. این‌ها بی‌دلیل نبود. خیلی زمان برد تا به آنجا رسیدیم اما خیلی زود آن را از دست دادیم.

بازیکن سابق تیم فوتسال صدرا شیراز افزود: هنوز که هنوز است، تیم‌های استان فارس از برخی بازیکنان قدیمی صدرا استفاده می‌کنند. یعنی هنوز بعضی از آن بازیکنان با وجود اینکه پا به سن گذاشته اند، از خیلی جوان‌های امروزی کیفیت بالاتری دارند. جوان های ما آموزش خوبی در سال‌های اخیر ندیده‌اند. پتانسیل رشد استعداد بالاست اما باید به فعل تبدیل شود که به دلیل اینکه کاری انجام نشده، نمی‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که چرا خود او که یکی از بنیانگذاران این باشگاه قدیمی بوده، اقدامی برای احیای آن نمی‌کند، گفت:  ببینید ما همیشه زیر نظر شرکت عمران صدرا بوده ایم. متاسفانه تصمیم گیری در خصوص تیمداری صدرا، سلیقه ای شده است. سال گذشته می‌گفتند تیم‌داری کنید اما امسال حرف دیگری می‌زنند. وگرنه مگر می‌شود من علاقه نداشته باشم؟ امکانات خوبی هم در شهر صدرا وجود دارد. باید مسیرهایی برای کسب مجوزهای قانونی برای تیمداری صدرا ایجاد شود. اداره کل ورزش و جوانان و همینطور هیئت فوتبال در این زمینه می‌توانند کمک کنند تا پایه‌ریزی کار انجام شود.

ناظم الشریعه افزود: ما هم نمی‌خواهیم هزینه‌های آنچنانی انجام شود اما اینطور هم نباشد که یک ریال هم برای فوتسال هزینه نشود. نباید سلیقه ای عمل کنند و مثلا امروز بگویند آری و فردا بگویند نه. نه تنها صدرا بلکه خیلی تیم‌های دیگر دچار همین مشکل هستند. البته ما سعی کرده ایم به خاطر عشق و علاقه ای که به این تیم داریم، تیم های جوانان و امید صدرا را حفظ کنیم.

*پیوند هیئت فوتبال با آموزش و پرورش راهگشا است

وی همکاری هیئت فوتبال و آموزش و پرورش را یکی از راه‌های کشف و رشد استعدادها عنوان کرد و افزود: در گذشته شاید خیلی از فوتبالیست‌ها فوتسالیست‌ها از دل کوچه و خیابان بیرون می‌آمدند اما حالا خانواده‌ها دیگر مثل گذشته نمی‌گذارند بچه هایشان بروند در کوچه و خیابان بازی کنند. اینجا وظیفه هیئت است که بیاید جشنواره برگزار کند. با آموزش و پرورش مرتبط شود، بین آنها استعداد پیدا کند.  تقریبا همه بازیکنان قدیمی فوتبال فارس زمانی بازیکن حرفه ای شدند که هنوز در مدرسه بودند! یعنی قراردادهای اولشان را زمانی بستند که هنوز درس می‌خواندند!  مربیان آن زمان، بچه ها را در مدارس می‌دیدند و انتخاب می‌کردند. اما الان چنین چیزی وجود دارد؟ نه.  الان در مدرسه کسی به جایی نمی‌رسد. اگر این ارتباط شکل بگیرد، خیلی کار جلو می افتد.

این مربی ۵۴ ساله ادامه داد: من قبلا در یزد همین کار را انجام دادم. یک طرح استعدادیابی در اردکان یزد برای احیای فوتسال این شهر انجام دادیم. یک قرارداد بستیم و اداره آموزش و پرورش هم پای کارآمد و کاری که برگزار شد، نتیجه داد. اما امروز در فارس چه کسی دلسوز و پیگیر است که این کار را انجام دهد؟

سرمربی سابق تیم ملی فوتسال امید ایران، درباره فوتسال ملی کشورمان در رده‌های پایه ملی نیز گفت: در تیم‌های ملی پایه مربیان خوبی داریم که کارشان را بلدند. البته من فکر می‌کنم نباید بنشینند و منتظر باشند بازیکن بیاید پیش آنها. باید مربیان ما در جای جای کشور بگردند و استعداد پیدا کنند.

ناظم الشریعه در پاسخ به اینکه با توجه به اهمیت فوتسال در کشور ما، آیا نیاز نیست که یک فدراسیون مجزا برای این رشته داشته باشیم، گفت: اگر می‌شد که خیلی خوب بود اما هیچ جای دنیا، فوتسال فدراسیون مجزا ندارد. فدراسیون فوتبال هم حاضر نیست برند اصلی‌اش که فوتسال است را از دست بدهد. رشته ای که با کمترین هزینه، بهترین نتایج را می‌گیرد. وزارت ورزش اگر بخواهد شاید بتواند فوتسال را جدا کند و درآمدزا هم خواهد شد اما فکر نمی‌کنم فدراسیون فوتبال هیچگاه زیر بار چنین چیزی برود.

*نمی‌دانم چرا همه به دنبال ریاست هیئت فوتبال هستند!

محمد ناظم الشریعه به عنوان صحبت پایانی، ضمن آرزوی موفقیت برای تیم ملی ایران و همینطور ورزش فارس، گفت: متاسفم که در هیئت فوتبال، هیچکس پیگیر و دغدغه مند نیست. الان همه درگیر این هستند که چه کسی رئیس هیئت بشود. من نمی‌دانم رئیس هیئتی که نتواند اثرگذار باشد به چه دردی می‌خورد؟ کسی که نمی‌تواند اثرگذار باشد نباید مسئولیت بگیرد. نمی‌دانم ریاست هیئت فوتبال که می‌گویند پولی هم در آن نیست، چه چیزی دارد که همه به دنبالش هستند؟ شاید هم من بلد نیستم که متوجه نمی‌شوم. اما کسی که می‌آید و مسئولیتی می‌گیرد باید کار کند و اگر دید نمی‌تواند، باید کنار برود.

انتهای پیام/



مطالب مرتبط